ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Zrenjaninski gimnazijalci održali lekciju “korumpiranim” profesorima

Na svim oglasnim tablama Zrenjaninske gimnazije našlo se porotestno pismo koje su napisali razočarani učenici. Kako gimnazijalci tvrde, “pojedini profesori su činili ustupke učenicima, čiji su roditelji ili članovi porodica imućni ili na rukovodećim pozicijama. Oni su svojim uticajnim vezam vršili pritisak na profesore u nastojanju da iznude svojoj deci (trojkašima) da svoje školovanje završe kao vukovaci”.

Protestno pismo srednjoškolaca je skinuto munjevitom brzinom ali ZSF prenosi sadržaj protestne note u celosti:

 

VAŽNO!

 

Nastavničkom kolektivu Zrenjaninske gimnazije,

Pre nego što počnemo, hteli bismo da naglasimo da ovo pismo nije upereno ni protiv jednog pojedinačnog učenika ili profesora, već želimo da skrenemo pažnju na jedan ozbiljan problem koji je nažalost prisutan i u mnogim drugim školama i koji je vaša kolektivna odgovornost.

Naime svi smo upoznati sa primerima nekih učenika koji su u povlašćenom položaju u odnosu na ostale učsnike. To nas nimalo ne iznenađuje. Razlog zašto smo odlučili da se oglasimo povodom toga tek sada je veoma prost.

Ovih dana desilo se nešto što smatramo da je drastičan slučaj, koji iziskuje i našu reakciju. Zbornicu potresa skandal: Jednoj osobi popravljen je veliki broj ocena da bi ta osoba završila srednju školu kao vukovac, mada je iz nekih predmeta čak trebalo da ima i trojku! Na određene profesore vršen je ogroman pritisak od strane dela sadašnjih, ali i bivših profesora (koji, očigledno, još uvek imaju veliki uticaj). Ono što je nas kao učenike šokiralo jeste što sve ovo seže još dublje. Ima mnogo primera.

Toj osobi je profesor napisao maturski rad. Ta osoba nijednu od ove četiri godine nije imala prosek za 5,00. Posle prve godine su zamenjena dva profesora iz tog razreda jer nisu htsli da joj više popravljaju ocene (Citiram: „Sad sam joj popravila i nikad više!“). Ma njihovo mesto dovedeni su profesori koji su bili spremniji da tolerišu nerad, neznanje i da daju pet jer ih tako zamoli mama.

Mi kao učenici želimo da vas upitamo: Zašto?

Zar su sve moralne vrednosti kojima ste nas učili, za koje ste se vi navodno zalagali, toliko ništavne?

Štrajkovali ste pet meseci, navodno ste se borili za neke principe. Sad vidimo koliko vrede vaši principi.

Govorili ste: „Bežite deco odavde, ovde nema budućnosti.“

Pa naravno da je nema. Obrazovni sistem treba da bude stub celog društva. Vi ste nam iz prve ruke pokazali na kakvom stubu počiva naše društvo.

Sve je namešteno u školi. Od početka. Razredi se sklapaju po principu ko-mu-je-tata. Postoje dupli standardi. Učenici sa vezom ne moraju da rade ništa i proći će bolje od mnogih koji ulažu više truda i imaju veće znanje. Ocene popravljaju mame, tate, babe, tetke. Maturski rad pišu profesori. Razredi u kojima su deca bogatih i uticajnih su uvek, igrom slučaja, za klasu bolji od drugih. Tu nešto ozbiljno ne štima.

Šta reći? Razočarani smo. Odbacili ste principe i vrednosti. Zaboravili ste šta su obraz i čast. Ukaljali ste ugled naše škole, a i škole kao institucije uopšte. I pre svega izigrali ste one koji su vam dali najviše poverenja. Pljunuli ste u lice učenicima.

Ali nije sve tako crno.

Bilo je onih koji su rekli: „Oprostite deco, nisam mogla. Popustila sam. Pritisak je bio prejak.“

Bilo je onih koji su šokirali zbog stvari koje su se od njih zahtevale.

Bilo je onih koje grize savest zbog onoga na šta su bili prinuđeni.

Bilo je onih koji su rekli: „Izvinite…“

I njima hvala.

A što se vas ostalih tiče želeli bismo da se zamislite nad ovim što ste upravo pročitali. Želeli bismo da se ovakve stvari više ne događaju, jer one idu na štetu svih. Želeli bismo da se podsetite šta to znači biti profesor.

Srdačan pozdrav, vaši učenici

Comments are closed.