ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Zdravlje naših ljudi mora biti važnije od profita telekomunikacionih kompanija

Dok naučnici širom sveta upućuju apele za sprečavanje razvoja 5G mreže gradska vlast u Zrenjaninu menja planove generalne regulacije i omogućava postavljanje baznih stanica mobilne telefonije čak i na objektima posebne osetljivosti.

Tako je 2018, na primer, izmenjen Plan generalne regulacije “Bagljaš” i izostavljena je ranija zabrana. U važećem pravilniku stoji:
“Dozvoljeno je postavljanje baznih stanica u ’zonama povećane osetljivosti’ koje su na osnovu Pravilnika o izvorima nejonizujućeg zračenja od posebnog interesa:
– područja stambenih zona u kojima se osobe mogu zadržavati i 24 sata dnevno;
-škole, domovi, predškolske ustanove, dečija igrališta;
– bolnice, porodilišta;
– turistički objekti, dečija igrališta kao i površine neizgrađenih parcela
namenjenih, organizacije,
a sve u skladu sa uslovima Odseka za zaštitu životne sredine, Odeljenja za privredu, za svaki pojedinačan slučaj izgradnje”
(Službeni list grada Zrenjanina” broj 29/18)


U Međunarodnom apelu Zaustavite 5G na zemlji i u svemiru upućenom Ujedinjenim nacijama, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, Evropskoj uniji, Savetu Evrope i vladama svih država a koji je do sada potpisalo više od dvesta hiljada naučnika i organizacija kaže se: „Mi, dole potpisani naučnici, lekari, organizacije za zaštitu životne sredine i drugih lica hitno pozivamo na zaustavljanje implementacije bežične tehnologije 5G (pete generacije), uključujući 5G iz svemirskih satelita. 5G će masovno povećati izloženost radio frekventnom zračenju (RF), povrh zračenja koje emituju već instalirane 2G, 3G i 4G telekomunikacione mreže. RF zračenje je dokazano štetno za ljude i životnu sredinu. Uvođenje sistema 5G predstavlja eksperiment nad čovečanstvom i životnom sredinom koji se, prema međunarodnom pravu, definiše kao zločin.“ (https://www.5gspaceappeal.org/the-appeal)


U apelu je dalje navedeno:
„I pre nego je sistem 5G razvijen, više desetina peticija i apela međunarodnih naučnika, uključujući i FRAJBURŠKI APEL (Ffreiburger appeal) koji je potpisalo više od 3.000 lekara, pozvalo je na zaustavljanje širenja bežične tehnologije i donošenje moratorijuma na podizanje novih baznih stanica.
2015-te godine, 215 naučnika iz 41 zemlje uputilo je alarmantno upozorenje Ujedinjenim nacijama (UN) i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO). Istaknuli su kako ’brojna nova naučna istraživanja pokazuju da EMF (elektromagnetska polja) utiču na žive organizme i na nivoima daleko nižim od većine međunarodnih i nacionalnih smernica.’ Više od 10.000 pregledanih naučnih istraživanja dokazalo je štetne uticaje-efekte RF zračenja na ljudsko zdravlje.“ . Navedene su sledeće zdravstvene posledice:

– promena srčanog ritma,
– promena ekspresije gena,
– promena metabolizma,
– promena matičnih ćelija,
-rak,
– kardiovaskularne bolesti,
– kognitivna oštećenja,
– oštećenja DNA (DNK) ,
– uticaji na opšte stanje,
– porast slobodnih radikala,
– poteškoće u učenju i pamćenju,
– pogoršana kvaliteta sperme,
– pobačaj,
– neurološko oštećenje,
– dijabetes,
– oksidativni stres.


Štetni uticaji daleko nadilaze ljudsku rasu jer postoji i obilje dokaza o šteti za raznolike biljne i životinjske vrste.


Životna sredina u našem gradu i onako je zagađena. Nemamo ispravnu vodu za piće, smrad iz kafilerije davi pola grada, otpočela je izgradnja velike fabrike gume. Stanovnici Lukićeva godinam bezuspešno pokušavaju da zaštite svoje selo od zagađenja iz jednog industrijskog objekta.


Zrenjaninski socijalni forum zahteva da se u regalatorne planove vrati zabrana postavljanja baznih stanica na objekte posebne osetljivosti i da se prekine rad na promeni ovih planova kojima se predviđa dalje ukidanje zabrana koje još uvek postoje.


Očigledno je da gradska vlast više vodi računa o profitima telekomunikacionih kompanija, mahom stranih, nego o zdravlju naših ljudi. Inače ne bi propisima omogućavala da se bazne stanice postavljaju čak i na porodilištima, školama i dečijim igralištima.


Pozivamo Zrenjaninke i Zrenjanince i udruženja građana da nam se pridruže u borbi za očuvanje životne sredine u našem gradu.


Zrenjanin, 16.2.2020.

Comments are closed.