ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Udarnik Alija Sirotanović na đubrištu istorije

Ko je uopšte taj Alija Sirotanović? Mlađim čitaocima to baš i nije lako znati, a stariji neskloni avetima vlastite jugoslovenske prošlosti su ga već zatrpali u lični ‘recycle bin’, među neželjena sećanja. Eto zato prilike da ga se prisetimo.

Alija Sirotanović (1914-1990) bio je rudar iz Trtorića kod Breze u Bosni i Hercegovini, a koja je, podsetimo, bila deo ondašnje Jugoslavije. Alija nije bio običan rudar: bio je srčan, požrtvovan i energičan uzoran radnik koji je znao kopati ugalj sa po dve lopate i pneumatske bušilice istovremeno. Čudo od rudara postala je legenda, te je proglašen tzv. radnikom-udarnikom i junakom socijalističkog rada, i to zato jer je oborio svetski rekord u kopanju uglja. Navodno je specijalno za tu priliku rušenja rekorda iskovao sebi lopatu kojom je mogao zagrabiti 50 kilograma uglja u jednom potezu.


Srce, ruka i lopata: u osam sati 152 tone ugljena

Zato je poslužio kao inspiracija Zabranjenom pušenju za pesmu naslova ‘Srce, ruke i lopata’. Evo jedne strofe:

Njegov je dan udaran
A njegov san je
Hiljadu tona za jedan dan

Naime, Alija je, sa svojih osam saradnika, za svega osam sati rada 24.7.1949. godine iskopao 152 tone uglja, prebacio dnevnu radnu normu za 215%, te usput srušio dotadašnji rekord za 50 tona. Pre njega je taj rekord držao Rus Aleksej Stahanov koji je 1935. godine iskopao 102 tone uglja u 5 sati i 45 minuta.

To je proizvelo seriju obaranja rekorda u svega par meseci, te je na kraju rudar Abdurahman Babajić, 10. septembra 1949. godine u rudniku Banovići za osam sati iskopao neverovatnih 1.010 tona uglja (!?), te tako ostvario rudarski fantastični san iz gore navedenog stiha.

Abdurahmana Babajića je zatrpao zaborav, a rudarski heroj Alija od tada je postao opštenarodna socijalistička ikona. Na kraju je završio i na novčanici od 20 hiljada dinara ali tek 1987. godine, novčanica nije dugo potrajala zbog hiperinflacije i tzv. monetarne reforme Ante Markovića.

Sirotanovićka penzija

A i njegovo prezime Sirotanović je dobro leglo širim socijalističkim narodnim masama, jer je sugerisalo na model neprikosnovenog socijalističkog radnika koji neumorno i marljivo lopata u rudniku, bez da za to traži preveliku platu ili nedajbože neke posebne socijalističke privilegije. A pokazalo se i sudbonosnim, jer je Alija umro u siromašnim, gotovo sirotinjskim životnim okolnostima, kako govore izveštaji iz posljednjih dana njegovog života.
Usput, imao je šestoro braće i dve sestre, od kojih su svi odreda radili u rudnicima. Brat Ahmed je i poginuo u rudarskoj nesreći 1970. godine. Alija je otišao u penziju sedamdesetih godina. Penzija mu je, razume se, bila skromna, sirotanovićka.

Priča se kako mu je nuđen novi stan u Brezi ali on ga je energično odbio i socijalistički solidarno zatražio da se stambeno pitanje reši onima koji nemaju svoj smeštaj.

Govorilo se i da mu je J.B. Tito pri jednom prijemu nudio “auto po želji”, pa se Alija odlučio za – fiću.

Opet je bio upitan “šta mu treba”.

– Veća lopata – reče Alija.

Na sledeće Titovo: ‘kako mu može pomoći’ Alija odgovara:

– Nije moje da tražim, druže Tito, jer ja sam rudar, ali ne pitam za sebe… Kad bi se moglo dovuć’ malo struje u ono moje selo Trtoriće…

Navodno je struja dovučena do njegova seoceta i pre nego što se Alija uspeo vratiti s prijema u Beogradu svojoj kući.

Alija je, kažu, voleo Tita, ali navodno ne zbog fiće, struje i veće lopate, nego iz nekih drugih razloga.

Kad je umro Tito, dedo je plak’o tri dana

– Kad je umro Tito, dedo je plak’o tri dana – ispričala je njegova unuka u intervjuu za zagrebački tabloid Arenu.
Tito nije plakao za Alijom, jer je umro ranije.

Alija je za života doživeo da se jedna ulica u naselju Breza nazove njegovim imenom. A dobio je i bistu postavljenu ispred rudnika.

Na kraju, tamo gde je ukopan pod zemlju dobio je i crnu mermernu nadgrobnu ploču koju je platio rudnik Breza.
Na grobu su mu, umesto dve legendarne velike lopate uklesali rudarski simbol: čekić i dleto.

Izvor:
TRIS Portal
Neovisni novimski portal
http://tris.com.hr/2017/07/udarnik-alija-sirotanovic-na-smetlistu-povijesti/?fbclid=IwAR19z2jNvSNTCwBUUDwl02OTCGSyZBY8DnidVQnZ3ECijlArp0Nvc74fuxg

Comments are closed.