ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Podrška meštanima Lukićeva

ZSF podržava zahteve meštana Lukićeva, sela na teritoriji Grada Zrenjanina, koji traže da se iz njihovog naselja izmesti destilerija kompanije „Vinex etil“.

Kao razlog navode da se iz destilerije širi nesnosan smrad, imaju probleme sa disanjem, optužuju ovu firmu da zagađuje životnu sredinu odlaganjem fabričkog otpada na plodne oranice i u obližnji kanal. Zbog ovih problema u Lukićevu će danas biti održan veliki protestni skup.

Podsećamo da član 74. Ustava Republike Srbije glasi:

“Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju.
Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine.
Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu.“

Ako neki privredni akter svojim poslovanjem na bilo koji način nanosi šetu zajednici u kojoj deluje, država i drugi organi javne vlasti su dužni da ga u tome spreče.

Na žalost, u Zrenjaninu postoji i veliki problem sa zagađenjima koja dolaze iz kafilerije firme „Prekon“ iz koje se takođe širi nesnosni smrad.

Do sada državni, pokrajinski i organi gradske vlasti nisu učinili gotovo ništa da ovi problemi budu rešeni.
Zrenjaninski socijalni forum poziva sve građene da se solidarišu sa borbom meštana Lukićeva. Samo ujedinjeni građani mogu sprečiti pohlepne kapitalsite da zagađuju životnu sredinu i tako zagorčavaju život ljudima i nanose nenadoknodiviu štetu Republici Srbiji.

Zahtevamo da nadležni državni organi odmah ispitaju žalbe meštana Lukićeva i preduzmu sve neophodne mere na koje su po Ustavu i zakonima obavezni.
Profit ne sme biti iznad ljudi.

U Zrenjaninu
3.11.2018

Zrenjaninski socijalni forum

Comments are closed.