ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Osmomartovski marš- za šta mi jesmo?

Članica Zrenjaninskog socijalnog foruma govorila je na maršu povodom obeležavanja Dana žena. U nastavku prenosimo ceo govor Tare Rrukeci uz nekoliko fotografija Ljiljane Stojaković koja je zabeležila događaj.

 

 

 

Kada kažemo radnici iz Vijetnama, mislimo na radničku klasu.

Kada pričamo o eksploataciji radnika i radnica kod nas, pričamo o radničkoj klasi.

Kada govorimo o emancipaciji, oslobođenju, sigurnosti, slobodi i jednakosti potlačenih, o čemu govorimo?

Svaka bitka izborena u ovom varvarizmu- kapitalizmu, jedan je korak ka oslobođenju.

Zastanimo za sekundu, zapitajmo se do kojih granica je sloboda moguća u kapitalizmu?

Želimo li potpuno oslobođenje, zahtevi nam moraju ići dalje od reformisanja. Vladajuća klasa priznaće masama pravo za koje se mase bore onda kada je vladajuća klasa ugroženna i postoji velika pretnja po njihovu klasu- dakle, opet radeći u svom interesu, ne u interesu radničke klase.

Sve grupe, svi identiteti, verski, nacionalni, lgbt+, trans zajednica, osobe sa invaliditetom (ako sam nekog izostavila, molim vas da mi oprostite) oslobođenje i jednakost neće izboriti u kapitalizmu- osim ako nisu pripadnici vladajuće klase. Uzmimo za primer naš sastav Vlade- koliko je žena u njoj, ministarke Đedović, Grujičić, Ana Brnabić- da li je to dalo veću slobodu ženama, lgbt+ zajednici, je l ih to oslobodilo eksploatacije? Nije i neće, jer imaju različite klasne interese.

Ne očekujte oslobođenje od onih koji eksploatšući vas obezbeđuju sebi lagodne živote.

Borba za reforme mora istovremeno biti borba za revoluciju! U tom smislu, moramo jasno i glasno reći za šta mi jesmo, za šta se borimo, ne samo da smo protiv kapitalizma i kritikujemo ga.

Naspram ovog varvarizma stoji jedna reč koja se retko izgovara. Pročitaću nešto što sam pronašla u Politikinoj rubrici „Da li znate?“ a to je Šta je basma? i kaže:

„Šta je basma? Tajanstvena reč. Basme su čudne i tajanstvene reči koje izgovaraju vračevi i vračare u posebnim prilikama kada žele da izleče nekog od bolesti, uroka. Služe i za otklanjanje zla, sprečavanje delovanja groma, poplava, suša…Budući da su reči basme neobične, posebne, nepoznate, pridaje im se čudesna i čudotvorna moć. Takva su bila bajanja, zaklinjanja, posebni oblici molitve kojima se pozivaju dobri duhovi i bogovi da pomognu protiv zlih.“

Nama ne trebaju ni duhovi, ni bogovi! Nama trebamo mi, ali da jasno i glasno kažemo da ta basma nije tajanstvena a kamo li nepoznata reč, već je to jedna vrlo moćna i poznata reč, a to je reč socijalizam. Stoga, vratimo se onom Rozinom- ili varvarizam ili socijalizam!

Tara Rrukeci

Zrenjaninski socijalni forum/ Marksistička organizacija Crveni

Comments are closed.