ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

„Oružari“ i „Obrani berači“

Sindikalna organizacija Zastave oružja, tačnije njihova ženska sekcija na čelu sa sekretarokom Samostalnog sindikata Karatinom Jakovljević ugostila je tri organizacije članice LSS-a

Žene koje rade u fabrici Zastava oružje, često se bore za nepravednu raspodelu rada unutar fabrike, kao što su „muško“ i „ženski“ poslovi. Ujedno nemaju puno prilika da čuju stručna objašnjenja šta su zapravo njihova prava i šta je mobing.

Gordana Stojaković iz novosadke organizacije S.T.R.I.K.E; Milica Lupšor i Vesna Đorđević iz UG ROZA; i Branislav Markuš iz ZSF-a su tim povodim bili u sindikalnim prostorijama kragujevačkih „Oružara“, kako bi u međusobnoj diskusiji zaključili da se iskustva u Novom Sadu, Zrenjaninu i Kragujevcu ne razlikuju i da se radnici plaše da javno ukažu na problem, jer se boje gubitka svog radnog mesta.

Uvod u razgovor bio je flim „Obrani berači“, autorke/a Milice Lupšor i Branislava Markuša, koji je podstakao razgovor na temu ženskih prava i svega onog neprijatnog što se ženama dešava na poslu, često bez bilo kakvih benefita.

Katarina Jakovlljević, prva sindikalistkinja Zasatave oružja, rekla je[…] da su na sreću u fabrici dobro organiziovani i da se dosta poštuje sindikalna reč, što je i razumljivo, jer Zastava oružje broji 1900 radnika, dakle imaju ono što sindikatima često nedostaje, a to je masovnost i solidarnost! Posebno je naglasila da su žene veći borci za svoja prava od muškaraca. Međutim,  porazna činjenica je, da je danas takvih primera malo i da se položaj “Oružara” može i te kako ugroziti onog trenutka kada fabrika prestane da bude državna. Kragujevac je kao i drugi gradovi primer da nakon privatizacije fabrike drastično gube broj radnika, a samim tim i vrednost rada kao i radničak prava – istakla je na kraju svog govora Karatina Jakovljević.

Film koji je potresno delovao na žene iz sindikata „oružara“ nagnao je na zajednički stav da se mora o tome pričati i povezivati, Katarina je dodala da je jako važno za njen sindikat da imaju mogućnost povezivanja sa dtrugim organizacija kao što su članice LSS-a, i da im je njihova podrška neophodna u jačanju pregovaračke moći sa Vladom Republike Srbije.

Comments are closed.