ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Novi Sad – evropska prestonica kulture ili oaza neofašističkih ideja?

Savez antifašista Vojvodine najoštrije osuđuje revizionističke i neskriveno neofašističke ispade na nedavno održanoj tribini na Novosadskom sajmu, firmi u kojoj odlučujući glas ima Grad Novi Sad.

Napadajući otpor fašizmu 27. marta 1941, pojedini učesnici tribine su se založili za savezništvo sa Adolfom Hitlerom. Iskrivljujući istorijske činjenice i izvodeći naučno nedokazive teze, neki od učesnika tribine su uložili napor kako bi istorijski opravdali i rehabilitovali i Hitlera i njegov varvarski napad na Jugoslaviju 6. aprila 1941. godine.

Učesnicima fašističke tribine “27. mart – rat ili pakt” u organizaciji javnosti slabo poznatog “Centra za društvenu stabilnost”, trebalo bi pre svega održati kurs elementarnog poznavanja istorijskih činjenica. Recimo, Kraljevina Jugoslavija je bila neutralna do pristupanja Trojnom paktu (25. marta 1941. godine), a nakon toga ona postaje saveznica fašističkih sila, zbog čega i dolazi do velikih demonstracija i puča. Neznalicama na ovoj tribini je teško objasniti da Hitler nije bio “neutralan“ i da on nikome, pa ni Jugoslaviji nije “nudio neutralnost“. Posebno je skandalozna tvrdnja jednog od lokalnih ljubitelja Adolfa Hitlera koji je rekao da je “valjda lakše bilo ratovati na strani Nemačke (Trećeg Rajha) u tom trenutku“. Verujemo da je njemu i organizatorima tribine uvek ne samo lakše, nego i lepše da budu u fašističkom taboru.

Takođe, na tribini je kvisling i ratni zločinac Milan Nedić proglašavan za „patriotu“. Izgleda da je Novi Sad jedini grad u Evropi, gde se Hitlerovi saveznici i sprovoditelji Holokausta proglašavaju za “patriote”. Kako je moguće da takav grad bude Evropska prestonica kulture!? Kakva je to kultura koju takva “prestonica” promoviše?

Proglašavati rat protiv fašizma “bezumnim aktom“, moguće je još samo u Novom Sadu, sa gradskom vlašću koja očito ima puno simpatija za takve navode, inače ne bi dopustila da se takvo neofašističko orgijanje odvija u prostorima koji su pod njenom kontrolom. “Centar za društvenu stabilnost” redovni je organizator tribina u Kulturnom centru Novog Sada, koji bi trebalo da bude najznačajnija institucija kulture u glavnom gradu Vojvodine. Kakvu to “stabilnost” promoviše takav “Centar” i zajedno s njim gradska vlast?

Da bruka bude veća, “Javni servis Vojvodine” učestvovao je u najavi te tribine, proglašavajući ordinarne fašiste “uvaženim istoričarima”, čime je još jednom dokazao da ne postoji dno koji oni nisu u stanju da dotaknu.
Savez antifašista Vojvodine upozorava da neće mirno i skršenih ruku posmatrati povampirenje neofašizma. Spremni smo da ponovimo oktobar 2007. i opet pozovemo građane Novog Sada da na ulicama brane svoj grad od neofašističke najezde.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine
prof. dr Duško Radosavljević

Comments are closed.