ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Hitno sprečiti dalje uništavanje spomen obležja antifašističke borbe u Zrenjaninu

Javnost u Zrenjaninu uznemirena je zbog nemara gradskih vlasti prema simbolima antifašističke borbe. Ovih dana mediji su izvestili da je prekrivena spomen ploča na kući u kojoj je tokom Drugog svetskog rata štampan antiokupatorski list „Slobodna Vojvodina“. Već odavno je zapuštena i sklona rušenju zgrada u kojoj je bio nacistički logor u kome su bili zatočeni, mučeni i ubijani rodoljubi. Gotovo je potpuno srušena kuća narodnog heroja Mihaila Serva, poznatijeg kao Servo Mihalj, koji je po nacionalnosti bio Nemac. Zrenjanin je jedan od retkih gradova u porobljenoj Evropi koji među najistaknutijim antifašistima ima i jednog Nemca.



Zapostavljanje antifasitičke tradicije nije slučajno, ono je deo šire strategije čiji je cilj da se opravda sadašnji kapitalistički sistem koji počiva na potpuno drugačijim vrednostima. Komunistički antifašisti borili su se da fabrike pripadaju radnicima, a zemlja seljacima. Njihova parola bila je: „Tuđe nećemo-svoje ne damo“. Danas su prirodna i privredna bogatstva naše zemlje pod kontrolom domaćeg i globalnog kapitala i više ne služe obezbeđivanju dobrobiti za naše stanovništvo već za proizvodnju profita privatnih korporacija. Antifašistički borci odbranili su suverenitet naše zemlje, danas od njega nije preostalo gotovo ništa.

Preti opasnost da bude uništena i spomen ploča na nekadašnjoj Železničkoj radionici u kojoj je posle rata bilo prduzeće „Šinvoz“. Železnička radionica bila je najjače komunističko uporište pre rata u gradu. Tokom rata brojni radnici iz ovog preduzeća poginuli su boreći se protiv nemačkog nacističkog okupatora i njegovih domaćih slugu. Na spomen ploči ispisana su njihova imena.


Prema Zakonu o ratnim memorijalima (Sl. Glasnik RS, br. 50/2018) brigu o ovim mestima sećanja obavezna je da vodi gradska vlast. Zaštita memorijala, prema Zakonu, podrazumeva sprečavanje propadanja i oštećenja i održavanje u dostojanstvenom i prepoznatljivom stanju, kao i sprečavanje neovlašćene izmene, dorade, izmeštanja, zamene ili uklanjanja ratnog memorijala ili njegovog dela.


Svakog drugog oktobra, na dan oslobođenja grada, gradski funkcioneri polažu vence na spomenik Žarku Zrenjaninu i na spomenike na Bagljašu, a u međuvremenu ne rade ništa na negovovanju antifašističkih tradicija. Poznato je da je gradonačelnik prošle godine podržao inicijativu nekoliko kapitalista i desničarskih organizacija da se gradu promeni naziv. Zašto jedne godine ne polože venac na kuću Mihaila Serva za čije rušenje su oni odgovorni?


Zrenjaninski socijalni forum poziva sve antifašistički i patriotski opredeljene građane da nam se pridruže u zalaganju za očuvanje oslobodaliačkih i pravdoljubivih tradicjia našeg naroda.

Comments are closed.