ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Građani Zrenjanina protestovali jer nemaju grejanje

Preneto sa http://www.autonomija.info

16. oktobar 2021.

“Koja je funkcija javno komunalnih preduzeća i ustanova u Zrenjaninu?”

 

Građani naselja Ruža Šulman okupili su se danas u podne protestujući što nemaju grejanje zbog radova na vrelovodnoj mreži. Zbog tih radova, hladni radijatori su i u vrtiću „Sunčica“ i Osnovnoj školi „2. oktobar“.

Agonija promrzlih građana naselja Ruža Šulman u Zrenjaninu traje danima. Svi njihovi pokušaji da istraže ko je odlučio i zašto da se ovako kompleksan posao radi pred sam početak grejne sezone, nisu bili uspešni. Očajni, okupili su se danas u podne da vide kako radovi teku. Međutim, zanimljivosti vezane za okupljanje bile su u „pratećim detaljima“.

Održavanje mreže plaća se cele godine 1800 dinara. „Setili su se uoči grejne sezone da poprave mrežu“, kazali su demonstranti.

Ljudi svedoče da radovi u naselju nisu počeli letos, nego u oktrobru, kada inače kreće grejna sezona. U razgovoru sa prisutnima rečeno je i da epidemija ne može biti jedan od razloga zbog kojeg radovi kasne, kako je bilo navedeno u saopštenju Toplane.

Svako od njih imao je svoj način da obezbedi grejna tela, pa su ovih dana bile aktuelne različite opcije, od kilme do rerne. Među nekoliko desetina okupljenih bilo je i penzionera koji su svoje račune redovno platili. Budući da se cena grejanja obračunava po kvadratnom metru, plaše se da im računi neće im biti umanjeni. Pitaju se kada će zaista dobiti grejanje jer je u više navrata najavljivano, bez uspeha, da li će neko nadoknaditi troškove za struju, pošto će platiti i grejanje, da li je moguće zatražiti smanjnje računa za vreme kada toplotna energija nije bila isporučena, da li deca idu u školu u ponedeljak; i najvažnije – ko je odlučio i zašto se ovi radovi izvoda baš sada.

Radnici koji dolaze iz Novog Sada prvo su mislili da se građani okupljaju jer protestuju protiv njih. Interesantno je i da se nakon sinoćnjeg deljenja poziva na okupljanje u centru naselja, jutros oglasila Toplana koja je svim medijima prosledila vest da će grejanje biti pušteno danas.

Predlog sa današnjeg skupa je da se pozove Komunalna inspekcija da utvrdi da li je temperatura u stanovima 21 stepen, što je zakonska obaveza. Ako se utrvdi da je manja, građani imaju pravo na umanjenje računa 5% za svaki stepen neisporučene toplotne energije.

Čije su pare građana Zrenjanina i kako se s njima postupa?

Na samom protestu od zaposlenog Toplane zaduženog za radove čuli smo da je on „tu svakoga dana u rovu“. Da je bio i sinoć i danas i da mu je radno vreme do 15h. Meštani, pak, kažu da je slabo viđan na tom mestu, te da samo slika radove i ode sa“ mesta događaja“.

Uslovi u kojima su radnici sve ovo vreme radili su bili su u potpunosti nehumani. Dva radnika su se razbolela radeći u blatu i vodi. Danas je rečeno da tim ljudima nije bio obezbeđen ni toalet.

Na momente veoma žustroj, debati građani su jasno rekli da radnici koji su angažovani nikako ne mogu biti krivi za ovaj promašaj gradske vlasti. Od zaposlenika Toplane čulo se nekoliko kontradiktornih izjava. Ona koja je izazvala najviše reakcija bila je “da kad pošalje zahtev, na odobrenja grada čeka mesec dana“. Na temu ko je odgovoran za tako nešto nije bilo odgovora.

Takođe, odgovora nije bilo ni na primedbu da je Toplana dužna da pokrene grejanje ako se tri dana u 21h izmeri manje 12 C. U Zrenjaninu je ova priča aktuelna decenijama. Uobičajeno je da se pregovara kada, kako i zašto treba da počne grejna sezova, šta su tople probe i koji deo grada čak i kad grejanje počne ostane hladan. Međutim, događaji i njihova objašnjenja proteklih dana i nedelja prevazišli su sve ranije.

Ono što je najviše isprovociralo promrzle demonstrante je rečenica da po zakonu grejanje kasni samo jedan dan. To koji je datum ni malo ne zanima one koji žive u naselju, najviše roditelje dece iz vrtića i osnovne škole koja su dolazila kući modra od hladnoće.

Neko od prisutnih viknuo je da rukovodstvo Toplane treba da podnese ostavku, na šta je odgovoreno da uzrok ovakvoj situaciji nije u Toplani. Propao je i pokušaj da se pitanje grejanja prebaci na uobičajan teren rečenicom da niko u ovom javnom preduzeću nije u političkoj stranci. Građani su uzvratili da ovo nije stranačko pitanje i da su došli zato što se smrzavaju.

Građanima je poručeno i „da su izmanipulisani“, „da su radovi počeli u avgustu“, „da godinama piju lošu vodu i da svi ćutimo“, „koliko u gradu ima nepravilnosti osim ove“, a da se bune protiv Toplane.

Poseban deo rasprave bio je oko novca. Građani su pitali ko je u ovoj situaciji upravljao njihovim novcem, kako i zašto. Na opšte zaprepašćenje odgovor je bio „da je to novac Toplane“, a ne građana Zrenjanina.
Možda je u ovom odgovoru i odgovor na sva pitanja u vezi sa grejanjem, ali i sa (ne)funkcionisanjem drugih javnih preduzeća i ustanova u gradu.

Ivana Gordić (Autonomija)

Comments are closed.