ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

ОТВОРЕНО ПИСМО министру одбране- Синдикална организација Застава оружје

 

 

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

                                                                                    министар одбране Небојша Стефановић

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

        Обраћамо Вам се овим путем јер Министарство одбране и даље игнорише захтеве радника фабрике да смени пуковника Војске Србије Ивицу Марјановића који већ пету годину председава Надзорним одбором фабрике Застава оружје АД.

Захтеви радника фабрике за смену су утемељени на необоривим чињеницама и Синдикат поново упозорава и захтева да Министарство одбране узме у обзир бројне притужбе Синдиката, стручне јавности и инжењера фабрике који су бројним писменим и усменим сугестијама аргументовано упозоравали на до сада незабележен начин управљања фабриком где су навођени бројни примери злоупотребе управљачке функције и непримереног начина рада председника Надзорног одбора.

Одговорност Надзорног одбора огледа се у девастирању и разарању фабричког система као резултат сталних и противстатутарних смена извршних директора, бројних смена нижег руководећег кадра, мешања у руководне надлежности, као и кршење фабричког Статута.

Као председник Надзорног одбора учествовао је у доношењу низа одлука штетних по фабрику где су одобраване донације у вишемилионским износима, иако фабрика послује у изузетно сложеним финансијским околностима, што је узроковало да поред свих финансијских обавеза радницима фабрике није повезан стаж.

Радници фабрике сматрају да Надзорни одбор има обавезу, не само због високих надокнада које прима за свој рад, већ и због тога што су делегирани од стране државе која је већински власник фабрике, да поштују Закон о привредним друштвима који их обавезује да делују у најбољем интересу предузећа и да послове обављају савесно и да се према фабрици односе и понашају са пажњом доброг домаћина.

Сведоци смо да је већ годинама присутна потпуна приватизација јавне функције а која би требало да се обавља искључиво у јавном интересу.

Кључне и стратешке одлуке по фабрику доношене су телефонским путем тако да је процена имовине фабрике усвојена на телефонској седници, што је за резултат имало вишеструко умањење вредности 45 хектара фабричког земљишта које се налази у најужој градској зони, као и умањење вредности објеката и фабричке опреме.

Надзорни одбор је одговоран и за промашај у реализацији развојних задатака, промашаје приликом куповине фабричке опреме која данас не даје ефекат подизања производног капацитета и, по мишљењу стручне фабричке јавности, такви промашаји се мере износима од неколико милиона евра, и све то није био довољан разлог да се преиспита рад председника Надзорног одбора.

Политика конфиликта са радницима фабрике, Синдикатом, менаџментом и представником  радника у Скупштини предузећа, говори да се председник Надзорног одбора потпуно отуђио и да наставља даље урушавање фабричких вредности разарањем система комуникације, рушењем међуљудских односа и кршењем свих досадашњих правила која регулишу минимум функционисања фабричког система због чега је фабрика доведена у тежак положај.

Резултат таквог управљања и непоштовања фабричких процедура су губици од преко 40 милиона долара остварени само од 2017. године од када је Ивица Марјановић председник Надзорног одбора, што је допринело да  укупни губици предузећа прелазе 18 милијарди динара.

Синдикат већ дуго указује да је улагана и потрошена огромна енергија Надзорног одбора на периферне ствари (смене руководства, набавка неодговарајуће и скупе заштитне опреме, одобравање вишемилионских донација, прогон чланова Самосталног синдиката, мобинговање радника, гушење синдикалних права и слобода…), док су послови од стратешког значаја за фабрику који се тичу производње били у другом плану иако је финансијски резултат оствариван у зони губитка, због чега су такви биланси имали директне последице на положај предузећа.

Све већи гнев код радника ствара и чињеница да је Министарство глуво на фабричке проблеме и да иза оваквог начина управљања Надзорног одбора стоји Ненад Милорадовић помоћник министра одбране за кога Ивица Марјановић каже да је његов заштитник. Због тога је све већи притисак радника да се што пре организује протест у Београду како би се Министарству примакли фабрички проблеми и исказало незадовољство због политике која се од стране Министарства води према фабрици.

Позитиван преокрет и развој фабрике неће бити могућ ако се не смањи негативно дејство Надзорног одбора што за резултат има кризу комуникације, кризу међуљудских односа, кризу финансија, кризу дијалога са Синдикатом, кризу поштовања личности и кризу управљања трошковима.

Очекујемо да ће Министарство одбране уважити обраћање Синдиката и радника фабрике покретањем механизама за отклањање тешкоћа у којима данас функционише фабрика Застава оружје АД.

 

У Крагујевцу, 4.10.2021. год.

Синдикална организација

Застава оружје

Председник

Драган Илић

Comments are closed.