ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Igralište nadležnosti- koliko je dugačak put do dva kontejnera?

Zaposleni u  JKP Čistoća i zelenilo iz Zrenjanina koji su zaduženi za vođenje stranice ovog preduzeća na društvenim mrežama u poslednjih godinu dana imala je pune ruke posla: svakodnevne poslove sa terena, za koje sugrađani uredno plaćaju naknadu kroz mesečne račune, (od odnošenja smeća do košenja trave…) predstavljaju po društvenim mrežama kao uspeh koji nekolicina nagradi lajkovima. Sa druge strane, JKP Čistoća i zelenilo ne gleda blagonaklono na kritike koje se pojavljaju u komentarima na te iste objave. Neretko se uz komentar prilože i fotografije koje direktno upućuju na probleme sa kojima se sugrađanin/komentator suočava: prepuni kontejneri, nepokošena trava itd.

 

Slika preuzeta sa Facebook stranice Apsurdi Zrenjanina, 2.9.2021.

 

Optimistično pokrenuta inicijativa u vezi sa stanjem dečijih igrališta, Zrenjaninski socijalni forum je dovela ponovo u kontakt sa sugrađanima iz naselja u industrijskoj zoni sa kojima su se upoznali u vreme protesta protiv kafilerije. Kafilerija Prekon koja je, dok je radila, ispuštala neugodan miris nalazi se tik uz naselje oko Šećeranske ulice. Kafilerija je Zrenjanincima onemogućavala normalan život: kako onima koji žive veoma blizu te lokacije, tako i sugrađanima iz udaljenijih delova grada.

(No, vratimo se na temu igrališta.)

Umesto zajedničkih napora Zrenjaninskog socijalnog foruma i nekolicine stanovnika ovog naselja da ta deca dobiju igralište koje im se, od strane različitih stranaka, obećava u svakoj predizbornoj kampanji, ovaj deo Zrenjanina do dana današnjeg ostaje obez igrališta, trotoara koji vodi od industrijske zone do grada, bez rasvete i na kraju – bez dovoljnog broja kontejnera koji su, kako stanovnici ovog naselja tvrde, postavljeni na neadekvatnoj lokaciji. U Šećeranskoj ulici sa Šećeranskim naseljem živi oko stotinak sugrađana, od toga dvadesetak dece koji svakodnevno putem kojim voze teretnjaci odlaze u školu, park ili na igralište. Nakon razovora sa njima, prvobitni plan za pokretanje inicijative za postavljanje igrališta zamenjen je planom da zajednički uradimo nešto po pitanju održavanja komunalne higijene u ovom naselju.

  1. maja 2021. godine u MZ Dositej Obradović, u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma održana je tribina pod nazivom „Ovo mora da je nešto važno- dečija igrališta“, na kojoj je govorio tadašnji direktor JKP Čistoća i zelenilo, Zoran Protić, a koji je nedavno smenjen sa te funkcije. Tribina je bila koncipirana tako da se prodiskutuje o podeli nadležnosti u vezi sa igralištima između JKP Čistoća i zelenilo, mesnih zajednica i lokalne samouprave.

Razgovor je bio  usmeren na razjašnjenje delova iz Odluke o održavanju komunalne higijene koju možete naći na sledećem linku:

https://jkpciz.co.rs/images/Dokumenti/Zakoni/Odluka_o_odrzavanju_komunalne_higijene.pdf

posebno ka članu 7  ovog dokumenta  koji se tiče domaćina naselja i parka, zatim o pravima i obavezama građana i JKP Čistoća, pružanjem usluga i saradnje koje mogu građani da očekuju od JKP Čistoća i zelenilo kada je reč o održavanju igrališta u naseljima.

Niz pitanja iz nadležnosti lokalne samouprave u vezi sa igralištima su poslata u obliku Zahteva za informacije od javnog značaja i odgovori na njih su stigli nakon održane tribine. Pitanja i odgovori lokalne samouprave dostupni su na sledećim linkovima:

Budzet za igrališta

Komisija za utvrdjivanje stanja na igralistima

Broj igralista u vlasnistvu lokalne samouprave

Broj rekonstruisanih igralista u skadu sa Pravilnikom

Ovoj tribini prisustvovali su i stanovnici Šećeranske ulice koji su se. u delu namenjenom za pitanja građana. obratili direktoru Zoranu Protiću i izneli niz problema vezanih za održavanje komunalne higijene. Košenje trave duž puta koji vodi ka gradu, kontejneri koji se ne prazne dovoljno često, iz kojih se preliva smeće, lokacija kontejnera… sve su to problemi koje su dvojica sugrađana izneli na ovoj tribini. Uz opasku kako se večina sugrađana ne obrati JKP Čistoći i zelenilu u cilju rešavanja problema,  već svoje nezadovoljstvo iskazuje po društvenim mrežama, direktor JKP je rekao da sve probleme sastavimo u obliku zahteva i zvanično dostavimo ovom preduzeću, te da u rešavanju istih ne bi trebalo da bude problema. Link gde se nalazi snimak tribine: https://www.youtube.com/watch?v=5k_uH8zENLc

Naredne nedelje grupa stanovnika iz ove ulice je zajedno sa Zrenjaninskim socijalnim forumom sastavila  Zahtev koji je potpisalo 39 stanovnika iz ovog naselja:

 

 

*Poslednje dve stranice su potpisi podnosilaca zahteva.

Dokument je dostavljen JKP Čistoći I MZ Dositej Obradović fizički i putem maila na adresu office@jkpciz.co.rs 11.6. 2021.

Odgovor smo dobili putem  maila nakon još jednog obraćanja nekoliko dana nakon dostavljanja zahteva:

 

 

U prilogu se nalazio i odgovor nadležnog iz ovog preduzeća za košenje trave:

 

 

Nakon ovog odgovora, uputili smo pitanje kada može da se očekuje da dva kontejnera budu postavljena, dok ćemo se za izmeštanje dalje obraćati onima u čijoj je to nadležnosti. Još uvek nismo dobili odgovor iako smo pisali u julu ove godine radi podsećanja.

U međuvremenu smo dobili fotografije na kojima se vidi da je jedan od postojeća tri kontejnera probušen, te da stanovnici naselja nakon odnošenja smeća koje se obavlja jednom nedeljno moraju da čiste, jer smeće propada kroz dno kontejnera.

 

 

Uslikano 1.9.2021. Slike poslao R.S. iz Šećeranskog naselja.

Dok se kadrovi smenjuju, prazna obećanja pred kamerama nižu, problemi nagomilavaju, stanovnici našeg grada shvataju da u birokratskoj hobotnici, podelama nadležnosti i tromosti javnih preduzeća građana imaju samo – redovne račune u sandučićima. Pisanje zahteva jednako je urodilo plodom kao i komentarisanje na društvenim mrežama ispod objava JKP Čistoće i zelenila.

Piše: Tara Rukeci, Zrenjaninski socijalni forum

Comments are closed.