ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Tribina protiv inicijative za promenu naziva grada

Zrenjaninski socijalni forum održaće tribinu protiv inicijative za promenu naziva grada.

Zrenjanin, 23. septembar 2019, sala biblioteke Mesnih zajednica Veljko Vlahović i Sonja Marinković na Bagljašu, u 19 sati.


Kapitalsti iz Zrenjanina pokušali su tokom 2018. da promene naziv grada bez saglasnosti njegovih stanovnika u čemu, zbog odlučnog otpora građana, nisu uspeli. Na inicijativu ZSF u novi Statut uvrštena je odredba po kojoj se inicijativa za promenu naziva postojećeg naseljenog mesta ne može pokrenuti bez referenduma.


U svojim kampanjama pristalice promene naziva ne biraju sredstva da omalovaže i kleveću heroje Narodnosolsobodičalke borbe i njen značaj. Zbog toga je Zrenjaninski socijalni forum objavio knjigu Antifašistička borba u Banatu 1941-1944. u kojoj su na sažet način prikazane osnovne činjenice iz vremena Drgog svetskog rata u našem kraju. Autor je Andrija Popović.


Pored istorijskog osvrta na banatski antifašizam na tribini će biti reči i o ideološkopolitičkoj suštini inicijative da se Zrenjaninu proemni naziv.


Uvodna izlaganja održaće Andrija Popović, istoričar i Miroslav Samardžić, politikolog. Na promociji će biti besplatno podeljeni primerci kjnjige.

Comments are closed.