ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

ZSF na jubilarnom KRAF-u

Ovogodišnji KRAF- Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma završen je juče nakon sedmodnevnog programa koji je obuhvatao projekcije filmova, veče poezije i druge kulturne sadržaje.

 

ZSF na KRAF-u u razgovoru sa novinarkom Marijom Ilić Paunović, oktobar 2021.

 

Zrenjaninski socijalni forum je sa svojim Radničkim video klubom bio gost četvrtog dana festivala kada je i prikazivan film „Koje su boje tvoje pertlice?“ nakon čega smo razgovarali sa novinarkom Marijom Ilić Paunović o našem dokumentarno-igranom filmu koji se bavi socialnim i ekološkim problemima iz ugla marginalaca. Na linku ispod dostupan je razgovor sa članovima Zrenjaninskog socijalnog foruma:

https://www.youtube.com/watch?v=6tsGEuhaAzA

Zrenjaninskom socijalnom forumu je prošle godine na KRAF-u uručena nagrada „Tori Janković“ za decentralizaciju filmske umetnosti. Ponosni smo što smo ove godine imali priliku da prikažemo film našeg Radničkog video kluba na ovom festivalu.

U poseti gradovima, nastojimo da obiđemo antifašistička i radnička obeležja. Ovog puta u Kragujevcu smo obišli spomenik Topolivcu, delo vajara Ota Loga, koji predstavlja radnika- livca, ispred zgrade „Zastave“.

 

Članovi ZSFa ispred spomenika Topolivcu

 

Na postamentu spomenika može se videti zastava na kojoj je ispisano SAMOUPRAVA kao podsećanje na  1876. godinu kada su u Kragujevcu organizovane prve radničke demostracije poznate pod nazivom Crveni barjak.

Nakon održanih opštinskih izbora na kojima su pristalice Svetozara Markovića, radnici iz industrijskih pogona i napredni intelektualci izglasani za opštinski odbor. Nakon izbora usledilo je poništavanje i ponavljanje izbora pod pritiskom liberala. Socijalisti su i na ponovljenom glasanju za poverenje odboru odneli pobedu, razvili su zastavu na kojoj je pisalo SAMOUPRAVA i krenuli kroz grad ka opštini. Demonstracije je razbijala vojska sa konjicom. Jedan od temelja radničkog organizovanja u Srbiji je Crveni barjak, delo pristalica socijalističkih ideja Svetozara Markovića.

 

Spomen ploča Tozi Dragoviću, članu okružnog komiteta KP za Kragujevac.

 

Ovu posetu Kragujevcu svakako je obeležilo upoznavanje sa Burdušom, radnikom čistoće, sa kojim smo se upoznali ispred Gradske tržnice, objekta u Kragujevcu o čijoj rekonstrukciji i svim štetnim potezima vlasti u vezi sa ovim spomenikom kulture možete pročitati ovde.

 

Zgrada Gradske tržnice u Kragujevcu, oktobar 2021.

 

Ispred tržnice smo prošle godine uradili niz intervjua sa radnicima na pijaci koji su zbog rekonstrukcije objekta morali da plaćaju kazne komunalnoj policiji ukoliko bi svoju robu prodavali na ulici. Druga opcija je bila da plaćaju zakup privatnog poseda oko pijace kako bi prošli bez kazni pisanih od strane policije. Ljudima koji svoje porodice prehranjuju prodajući robu na pijaci nije nađeno rešenje do kraja rekonstrukcije radova. Intervju koji smo objavili u vezi sa položajem prodavaca na pijaci dostupan je na linku: https://www.youtube.com/watch?v=S38MS2rZAuI

Zahvaljujemo se NGO Millennium i  KRAF-u na organizaciji i mogućnosti da prikazujemo naš kratki, politički, angažovani film. Zajedno u borbi za bolje društvo jednakih, za ideje za koje se radnički pokret socijalista borio.

 

Burduš, prodavac knjiga i radnik Čistoće, i Zrenjaninski socijalni forum, oktobar 2021.

 

Comments are closed.