ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Sindikati pružaju šansu Italijanima

Savez samostalnih sindikata u Vranju saopštava da se ovoj organizaciji obratio veliki broj radnika „Geox” – a tražeci zaštitu svojih prava iz radnog odnosa.

U saopštenju, koje je potpisala Ružica Stošić, predsednica Samostalnog sindikata u Vranju, kaže se da se radnici “Geox”- a žale da se krše njihova prava, jer im se prekovremeni rad ne plaća, rade bez ugovora o radu, norme su previsoke i ne mogu da ih ispune, mobing je, takode, prisutan i primaju minimalne zarade.

“Pošto radnici nisu sindikalno organizovani, predstavnici Samostalnog sindikata su posetili “Geox” i obavili razgovor sa rukovodstvom, tražeci da se prava radnika poštuju i da se radnicima omoguci sindikalno organizovanje”.

O svim dešavanjima u “Geox”- u obavestili smo i centralu u Beogradu, koja je odmah kontaktirala Generalnu konferenciju italijanskih radnika i druge institucije, a o svemu je obaveštena i centrala “Geox” – a u Italiji” – kaže se u saopštenju SSS.

Dalje se navodi, da je na uporne zahteve SSS iz Vranja da se omogući sindikalno rganizovanje radnika, stiglo obaveštenje od strane rukovodstva “Geox” – a u Vranju, da se u ovoj firmi ni na koji način ne sprečava, niti zabranjuje zaposlenima da se sindikalno udružuju, i da to mogu da čine bez bilo kakvih posledica po njihova prava iz radnog odnosa.

“Verujemo da će dalje aktivnosti centrale SSSS i nas u Vranju dovesti do formiranja sindikalne organizacije u “Geox” – u i pristupanja socijalnom dijalogu, kako bi se sva prava radnika iz radnog odnosa uredila u skladu sa Zakonom o radu.

U “Geox” – u je u toku postupak učlanjivanja radnika u SSS, što potvrduje da su mendžeri firme i radnici prepoznali značaj sindikata – zakljucuje se u saopštenju SSS.

 

izvor od 26.09.2016:
http://www.sindikat.rs/aktuelno.html#1272

Comments are closed.