ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Održan sastanak građana o problemu snabdevanja Zrenjanina pijaćom vodom

U organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma u MZ “Dositej Obradović”, 7. Juna održan je sastanak građana o problemu pijaće vode u Zrenjaninu, Sastanku je prisustvovalo oko 50 građana.

Sala u kojoj je skup održan nije bila dovoljno velika da primi sve zainteresovane. Ovo pokazuje da su mesne zajednice otuđene od lokalnog stanovništva, jer pored velikog prostora kojim raspoložu samo mali deo, i to neadekvatan, dostupan je za građansko samoorganizovanje.

Uvodničar na sastanku bio je Živojin Đurin, bivši šef laboratorije u JKP “Vodovod i kanalizacije” koji je dao koncizan pregled ove problematike u prethodnih nekoliko decenija, posle čega se otvorila diskusija.

Građani su pokazali veliku zainteresovanost za ovu temu ali i nepoverenje prema svim političkim garniturama koje ovaj problem nisu rešile prethodnih decenija.

Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma je podsetio da je svrha sastanka podsticanje aktivizma samih građana, bez kog je nemoguće pronaći rešenje koje će biti u njihovom interesu.

Jedna prisutna građanka je posebno istakla da je ovo problem od velikog značaja, koji se tiče cele države, a ne samo lokalne samouprave, te da se na tom nivou mora i rešavati. Neophodno je da građani izvrše snažan pitisak na sve nivoe vlasti kao bi stanovništvo ostvarilo pravo na ispravnu vodu za piće. Procenjuje se da oko 800.000 žitelja Vojvodine pije vodu koja ne odgovara zdravstvenim standardima koji su propisani nacionalnim Pravilnikom.

Zrenjaninski socijalni forum

Comments are closed.