ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ-СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗАСТАВА ОРУЖЈЕ

У петак 26. фебруара 2021. године одржана је седница Надзорног одбора Застава оружје АД на којој је смењен извршни директор за производњу. Смена је извршена без образложења, противно сагласности генералног директора.
Надзорни одбор у саставу Ивица Марјановић, Љубиша Стошић и Слободан Чикирић противно Пословнику о раду и без тачке дневног реда извршио је противзакониту смену руководиоца који је пре само неколико месеци постављен од истог Надзорног одбора.
За новог извршног директора је постављен машински инжењер који има мало више од годину до пензије и који је због дисциплинског кажњавања 2001. године био проглашен технолошким вишком у фабрици.
Синдикат је више пута указивао Министарству одбране и Влади Републике Србије да је фабрички систем потпуно разорен сталним променама руководећег кадра, а за непуне четири године од како је Ивица Марјановић председник Надзорног одбора смењено је девет извршних директора, што се коси са здравом логиком, и чиме је потпуно обезвређена та одговорна функција.
Иако Закон о привредним друштвима обавезује чланове Надзорног одбора да делују у најбољем интересу предузећа и да послове обављају савесно, већ годинама је присутна потпуна приватизација јавне функције а која би требало да се обавља искључиво у јавном интересу.
Резултат таквог управљања и непоштовања фабричких процедура су губици од преко 40 милиона долара остварени само од 2017. године. Укупни губици предузећа су достигли око 18 милијарди динара, а три милијарде динара је губитак изнад висине капитала.

 

Надзорни одбор је у сталном сукобу са радницима фабрике, а ових дана тај сукоб је продубљен најавом од стране председника Надзорног одбора да ће радницима у производњи бити укинуте норме, као и због изазивања опасности од ширења заразе Ковид 19 приликом контроле масовне алкохолисаности радника једне смене иза које стоји, по сопственим речима, Ивица Марјановић, председник Надзорног одбора Застава оружје АД.
Одбор Синдикалне организације Застава оружје, на седници одржаној 3.03.2021. године осуђује даље урушавање фабричког система од стране Министарства одбране које је делегирало чланове Надзорног одбора у фабрику Застава оружје. Синдикат је 1. фебруара обавестио новог министра одбране о свим појавама које су присутне а резултат су деловања Надзорног одбора и његовог председника.
Уколико се настави ћутања надлежне администрације, Синдикат Застава оружје ће организовати протест испред Министарства одбране где ће указати на рушилачко дејство управљања фабриком и тражити смену Надзорног одбора који је својим радом и деловањем фабрику Застава оружје довео на ивицу банкрота.

Comments are closed.