ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Uspon korporativne dominacije i poljoprivreda u Srbiji

Svetske korporacije dobijaju u Srbiji brojne podsticaje i privilegije da bi započele svoje poslovanje. Međutim, ovakva privredna politika, posebno na duže staze, vrlo je neizvesna.

Zrenjaninski Socijalni Forum organizuje tribinu na temu:Uspon korporativne dominacije i poljoprivreda u Srbiji.

Uvodničar će biti Milenko Srećković, aktivista Pokreta za Slobodu i jedan od ko-autora knjige “Bilans stanja: doprinos analizi restauracije kapitalizma u Srbiji”.

Tribina će se održati u četvrtak 25. Marta 2016. godine, s početkom u 19 časova u sali KUD-a Petefi u Zrenjaninu (kod stare pijace).

Tribinom će moderirati: Miroslav Samardžić, Zrenjaninski Socijalni Forum.

– – – – –

Na tribini će se govoriti o uredbama i uslovima kao i o načinu privlačenja stranih investicija, uprkos tome što strane kompanije dobijaju više hiljada evra po svakom radnom mestu, kao i brojne druge podsticaje, ništa ih ne obavezuje da nakon pet godina jeftinu radnu snagu i nove podsticaje ne potraže u drugim zemljama, ostavljajući za sobom veliki broj nezaposlenih. Pored toga, bilateralni sporazumi o zaštiti investicija omogućavaju korporacijama da pred međunarodnim arbitražnim sudovima podnose višemilionske tužbe protiv države za bilo kakvu štetu nanetu ostvarivanju njihovog profita.

U procesu pridruživanja Evropskoj Uniji postavljeni su i temelji korporativnog prisvajanja srpskog poljoprivrednog zemljišta. Tako se u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između republike Srbije i Evropske Unije, koji je na snazi od septembra 2013, propisuje da Srbija od 2017. stranim licima i kompanijama mora omogućiti sticanje vlasništva nad svojim poljoprivrednim zemljištem. Privatizacijom poljoprivrednih kombinata, preduzeća i zadruga već je došlo do ukrupnjavanja znatnih površina obradive zemlje. Vlasnici koji su u procesu privatizacije do zemljišta došli veoma jeftino, moći će da ga prodaju po višestruko skupljim cenama.

Korporativno otimanje zemlje od lokalnog stanovništva i tretiranje poljoprivredne proizvodnje kao profitabilnog biznisa, globalni su procesi koji poprimaju sve veće razmere i na našim prostorima.

Comments are closed.