ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Tribina o zakupu poljoprvrednog zemljišta

Zrenjaninski socijalni forum organizuje u petak, 3. avgusta tribinu o temi Izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu države.

Uvodno izlaganje održaće Slavko Vukov, poljoprivrednik iz Zrenjanina. Tribina će biti održana u Sali Udruženja samostalnih preduzetnika, ul. Slobodana Bursaća br. 20. (Ulaz kod restorana Stara zanatlija). Početak je u 19 sati. Sala je klimatizovana.

Poslednjih decenija u Srbiji došlo je do rapidne koncentracije vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem, nastale su prave latifundije u Vojvodini, više krupnih vlasnika raspolaže desetinama hiljada hektara obradive zemlje, kao u vreme Austrougarske monarhije. Uvođenje kapitalizma u poljoprivredu onemogućilo je ekonomsku održivost malog poseda.

Politika pridruživanja Evropskoj uniji podrazumeva i otvaranje našeg tržišta za poljoprivredne proizvode iz država članica EU, gde farmeri dobijaju velike subvencije, pa tako naši proizvođači postaju nekonkurentni.

Nedavno je Skupština Grada Zrenjanina dala u tridesetogodišnji zakup skoro dve i po hiljade hektara obradive zemlje u državnom vlasništvu nemačkoj kompaniji Tenis, i na taj način potisnula iz agrobiznisa domaće ratare.

Već više godina naši poljoprivredni proizvođači bezuspešno ukazuju na nepovoljan položaj poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

Comments are closed.