ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Novi horizonti emancipatornih politika

Stvar oko koje je, vrlo verovatno, moguće postići potpuno slaganje jest da su progresivni politički i socijalni akteri u poslednjih četvrt veka u defanzivi.

Ta se defenziva očituje na praktičnoj razini kao organizovanje u akcijama odbrane postojeće nivoa političkih i ekonomskih demokratskih prava – bilo da je reč o studentskim akcijama odbrane od školarina, radničkim mobilizacijama u odbranu preduzeća ili širim građanskim mobilizacijama u odbranu janih dobara.

U horizontu teorijskog rada, vidimo je u iscrpnim analizama tranzicije i pozicije izvlaštenih klasa u zemljama kapitalističke periferije. Utoliko, se može reći da se, s jedne strane, organizujemo da bismo nešto zaštitili, a sa druge da istražujemo što smo zasad izgubili. Zbog toga bi se moglo reći da se u oba ta horizonta u poslednje vreme vidi nedostatak imaginacije novih emancipatornih projekata koji više ne bi samo branili postojeće razne i prostore slobode, već bi i artikulirali ciljeve novih drušvenih borbi.

Značaj takve imaginacije možemo prepoznati u odnosu na poslednje akivnosti konzervativnih političkih aktera, koje su se iz parlamentarne, tj. Institucionalne, politike – u kojoj konzervativizam ima monopol na učešće – prelile na prostor civilnog društva, steravši progresivne aktere u malobrojne “džepove otpora” i otežavši im, ili čak onemogućivši, uticaj na širu javnost.

Pitanje koje se u ovim okolnostima nameće jest koje su strategije i taktike prikladne za izlazak iz tih “džepova otpora”.

– – – – –

Petak 18. Novembra 2016. godine, Zrenjaninski socijalni forum održaće tribinu “Novi horizonti emancipatornih politika”.

Tribina će se održati u KUD-u “Petefi” – Zrenjanin u ulici Petefijeva br. 1 (kod stare pijace) s početkom u 19h / ulaz: slobodan.

Uvodničar na ovoj tribini biće Luka Matić, student poslijediplomskog doktorskog studija filozofije, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; član uredništva – Slobodni Filozofski/SkriptaTV.

Moterator će biti Miroslav Samardžić, politikolog i aktivista ZSF-a.

Na Tribini će se uglavnom govoriti o političkoj situaciju u Hrvatskoj u poslednjih godinu i po dana, ponuditi neki mogući protivodgovori na konzervativnu agendu koja je kolonizirala političku diskusiju, obazirući se pričom posebno na, često marginalizovane, feminističke i ekološke perspektive.

Comments are closed.