ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

KAKO BRANIMO DOM

Zrenjanin su nedavno potresla dva požara u kojima su živote izgubili “suvišni ljudi”, gubitnici privatizacije i oni koji su živeli na margini čitavog života, beskućnici i oni koji od svojih plata i penzija nisu mogli da reše stambeno pitanje, pa su skvotovali na raznim lokacijama u gradu.

Iako ova tragedija na prvi pogled izgleda kao drastičan izuzetak, ona zapravo ilustruje ono što svakome može da se desi – da ostanemo bez doma zbog dužničkog ropstva, prevare, iznude, ili na bilo koji drugi način u okviru sveopšte vladavine zakona jačeg.

Sa druge strane, sistem kapitalističke periferije u kom živimo nema nikakvu stambenu politiku kojom bi se nepravda makar ublažila. Borba za krov nad glavom se smatra isključivo privatnim problemom, bez ikakve javne dimenzije.

Združena akcija Krov nad glavom i Zrenjaninski socijalni forum održaće tribinu pod nazivom “Ovo može svakom da se desi” 27. maja u prostorijama Zrenjaninskog socijalnog foruma na adresi Dr Jovana Cvijića 8a sa početkom u 19 h. Razgovaraćemo o opasnosti od gubitka doma koja se nadvila nad svima, i o borbi da se odbranimo.

Na tribini će govoriti Mićan Bajić, sekretar ZSFa, koji je u požaru ostao bez jedinog krova nad glavom u kom je skvotovao više od 10 godina, Bojan Antić, koji je ostao bez kuće zbog iznude i prevare, kao i Milena Repajić i Ivan Zlatić iz Združene akcije Krov nad glavom. Tribinu će moderirati Tara Rukeci, sociološkinja i članica ZSFa.

Ujedno pozivamo prisutne da svojim donacijama pomognu Mićanu i njegovoj majci Marti Kotarac da rekonstruišu mesto na kom su živeli kako bi Marta imala gde da boravi dok se ne nađe trajno rešenje za nju. Više o nesrećnim događajima na Facebook stranici Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Comments are closed.