ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

Moguća i nemoguća reorganizacija

U ovom kratkom tekstu nećemo se baviti dokazivanjem da će cenu pandemije platiti radici, tu cinjenicu ne prećutkuje niko. Ponekad se nastoji da se radnici, prekarci u najvećem broju, prikažu kao heroji, od reklama na televiziji, iz obraćanja vlasti u medijima, preko patetičnih poruka menadžmenta u velikim fabrikama poput kakvih lajfkoučeva „Još malo digni normu, možeš ti to.“ Ili trenutno „Mi se vraćamo u fabriku, vi ste heroji koji nose na svojim plećima….“

Ove crtice o problemima radnika u vremenu vanrednog stanja i van vanrednog stanja, nastale su iz dijaloga bivših agencijskih radnika i Zrenjaninskog socijalnog foruma. Ispostavilo se da ono što predstavlja problem radnicima u Kruševcu, predstavlja negde ono što muči radnike i u Zrenjaninu, i bez sumnje u celoj zemlji. Bezbednost i zdravlje na radu nisu teme rezervisane samo za vreme pandemije. Povrede na radu, nehigijenski uslovi, nebezbedno okruženje i nezakonsko postupanje poslodavaca jesu svkodnevnica u velikom broju firmi. Preseci gde smo i kud smo sa radničkim pravima, naše nedoumice i brige radnika neka budu fokusirane na par konkretnih pitanja.

Šta omoućava jednoj fabrici da u jeku pandemije u kojoj država iznosi da se nalazimo u udarnoj nedelji, otpočne sa radom nakon dve nedelje obustave rada? List Danas je preneo vest da su radnici Henkela iz Kruševca ukazali na niz propusta koji se tiču bezbednisti i zdravlja na radu, kao i neispunjavanje preporuka Vlade Republike Srbije u vanrednoj situaciji. Nakon dvonedeljnog prekida rada, fabrika Henkel nastavlja proizvodnju a o toj odluci prenosimo sa sajta Jefimija.tv u celosti izjavu Henkel kompanije:

„Briga o zaposlenima oduvek je bila jedan od vodećih prioriteta kompanije Henkel, te smo iz tog razloga pre dve nedelje doneli odluku da obustavimo rad na 14 dana. Od samog početka izbijanja pandemije virusa Covid-19 poštujemo i primenjujemo sve higijensko bezbedonosne preporuke nadležnih institucija, Svetske zdravstvene organizacije, Zavoda za javno zdravlje Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Kriznog štaba za suzbijanje novog koronavirusa. S tim u vezi, angažovan je profesionalni tim koji vrši svakodnevnu dezinfekciju kako radnih prostora, tako i zajedničkih prostorija koje koriste naši zaposleni. Obezbedili smo dezinfekciona sredstva koja su dostupna svima u Henkelu, kao i zaštitnu opremu, maske, rukavice i vizire, a svim licima koja ulaze u fabriku meri se tempertura bezkontaktnim toplomerom.

Pored toga, obezbedili smo dvostruko veći broj autobusa za prevoz radnika, instalirali smo dezinfekcione barijere za kamione i vozila koja ulaze u fabriku i dezinfekcione barijere za ljude ispred ulaza u svaki od objekata, instalirali smo plastične graničnike kako bi se obezbedila bezbedna udaljenost zaposlenih i brojne druge mere prevencije i zaštite zaposlenih, čija nam je bezbednost na prvom mestu.


Kao što je i planirano, fabrika u Kruševcu ponovo počinje sa radom u četvrtak, 16. aprila tekuće godine.“

Međutim, ono što još muči radnike u fabrici Henkel jeste činjenica da se od početka pandemije krizni stab nije oglašavao blagovremeno o tome koliko je radnika zaraženo, koliki je broj radnika koji su u samoizolaciji, niti uopšte o stanju u Kruševcu što se tiče poslovanja fabrika koje broje veliki broj radnika. Ovo nije problem samo radnika iz Kruševca, ovo je problem svih radnika gde se gradski krizni štabovi ne oglašavaju o situaciji u fabrikama. Ovim putem skrećemo pažnju gradskim kriznim štabovima, kada već nemaju u svojim redovima predstavnike sindikata, da se blagovremeno I istinito oglašavaju o situacijama u velikim proizvodnim pogonima I time smanjili nepoverenje radnika o tome da li su bezbedni na radnim mestima. Takođe pitanje radnika jeste ko snosi odgovornost ukoliko dođe do zaražavanja na radnom mestu, a posebno je zanimljiv slučaj u Kruševcu. Pozdravljamo napore da se fabrika reorganizuje u vreme epidemije u cilju bezbednosti radika. Jedna druga reorganizacija se takođe desila ali mnogo pre pandemije. Stupanjem na snagu Zakona o agencijskom zapošljavanju, agencija koja je iznajmljivala radnike fabrici se gasi i na istoj adresi otvara se firma kojoj je delatnost vršenje dela proizvodnje u Henkelu. Sledi pitanje ko je odgovoran za bezbednost I zdravlje na radu radnika kojima se strogo skreće pažnja da NISU radnici Henkela već druge firme koja obavlja deo proizvodnje za Henkel, u istom proizvodnom prostoru?Ko je radnicima trebao da obezbedi zaštitnu opremu I ko bi snosio odgovornost ukiliko dođe do širenja zaraze među nehenkel radnicima u Henkelu?

Celokupna situacija može da se svede na dva apela. Prvi je da se lokalne samouprave blagovremeno oglašavaju po pitanju situacija u fabrikama. Veliki je broj fabrika koje nisu menjale režim rada čak i kada je bilo jasno da nema dovoljno mera zaštite ispunjenih da bi fabrike radile I to punim kapacitetom. Prećutkivanjem broja zaraženih I da li su zaraženi radili u fabrikama, svesno se izbegava mogućnost da se radnici pozovu na to da se ne osećaju bezbedno I odbiju da uđu u (moguće nebezbedne) fabrike. Zrenjanin I Kruševac nisu verovatno jedine lokane samouprave koje su se postavile neodgovorno prema svojim građanima.

Drugi apel se odnosi na sindikate. Da li može nešto drugo da govori o položaju I moći sindikata kao izostanak sindikalnih predstavnika u kriznim štabovima? Nepostojanje ili neefikasnost socijalno-ekonomskih saveta je redno stanje, izuzimanje sindikata iz kriznih štabova kao irelevantnog faktora je preslikano stanje u vanredno stanje. Sasvim je jasno da se pojedinačno neće radnici izboriti za svoja prava u nadolazećem blago apokaliptičnom scenariju u privredi, da su sindikati I sindikalno udruživanje neophodni, a kada se već lokalne samouprave ne oglašavaju, šta sprečava sindikalne poverenike da to učine? Pasivno povereništvo se I vanrednom stanju pokazalo kao jedna od najslabijih, ako ne I najslabija karika u sindikalnom organizovanju.

Zato u ime radika iz Kruševca, u ime neorganizovanih zrenjaninskih radnika- oglasite se, lanac odgovornosti ne prestaje uvođenjem ili ukidanjem vanrednog stanja.

Comments are closed.