ZSF Zrenjaninski Socijalni Forum

ZA SOCIJALNU I NACIONALNU RAVNOPRAVNOST,

ZA PRAVDU I SLOBODU

U Zrenjaninu se uvodi proporcionalni sistem na izborima za savete mesnih zajednica

Na sednici Gradskog veća održanoj 28. januara usvojen je predlog Odluke o mesnim zajednicama na teritoriji Grada Zrenjanina. Ukoliko ova odluka bude usvojena na narednoj sednici Skupštine, saveti mesnih zajednica biraće se po proporcionalnom sistemu. Birači će se opredeljivati između različitih zatvorenih izbornih lista. Cenzus je tri odsto.

 Efekat proporcionalnosti se postiže kada su izborne jedinice dovoljno velike i kada se u njima bira veći broj predstavnika. Mesne zajednice, posebno seoske, nemaju dovoljan  broj birača da bi dobre strane ovog načina izbora mogle da dođu do izražaja. U takvim sredinama većinski sistem je najpodesniji, između ostalog i zbog svoje jednostavnosti. Proporcionalni sisem favorizuje političke stranke, posebno velike koje imaju respektabilne organizacione kapacite.

 Prema popisu iz 2011. Mihajlovo je imalo 948 stanovnika,  Jankov Most  530, lukino Selo  498. Od  poslednjeg popisa broj stanovnika u skoro svim selima i samom gradu se znatno smanjio, a broj birača morao bi takođe da bude manji. Mada, sudeći po stanju u kome se, ne slučajno, nalaze birački spiskovi, ni to nije poptupno izvesno.

 Kome je moglo pasti na pamet da u mikro zajedncama na izborima primenjuje proporcionalni sitem. Takva odluka može biti samo posledica nezajažljive naprednjačke želje za vlašću. Naprednjaci ne trpe ni najmanji poraz. Kada su prošle godine u nekim selima u opštini Sečanj nezavisni kandidati pobedili kandidate SNS-a reagovao je lično Vučić. Njegova stranka nikad nije prebolela gubitak nekoliko mesnih zajednica u Novom Sadu. Cilj je da se obeshrabre nezavisni kadndidati i grupe građana da učestvuju na izborima za savete mesnih zajednica.

 Pametni politički akteri znaju da se sve ne može kontrolisati i da moraju da trpe opoziciju i najrazličitije vrste osporavanja. Nastojanje da ima totalnu vlast na kraju će naškoditi i SNS-u. Samo, šteta koju je ta stranka nanela društvu i državi biće nenadoknadiva.

Comments are closed.